PDRM Tambah Kenderaan Perisai, Anggota Di Sempadan Malaysia-Thailand


Kenderaan perisai tambahan dan anggota daripada Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) dan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman akan digerakkan mulai hari ini ke sempadan Malaysia-Thailand bagi mengukuh kawalan sempadan negara, kata Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador.

Ini berikutan insiden kedua serangan penyeludup terhadap anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di sempadan negara pada petang Rabu, selepas serangan pertama sehari sebelum itu menyebabkan seorang anggota PGA terkorban dan seorang lagi cedera parah.

Beliau berkata pasukan operasi daripada JSJ dan JSJN serta Unit Komando 69 digerakkan ke kawasan sempadan bagi melumpuhkan pergerakan kumpulan penyeludup.

“Tindakan pantas Polis Diraja Malaysia telah berjaya menumpaskan aktiviti pengedaran dan penyeludupan dadah dengan polis Kedah merampas lebih 100 kilogram heroin dianggarkan bernilai RM10 juta pada petang semalam,” katanya kepada Bernama.

Abdul Hamid turut menyatakan rasa bangganya terhadap anggota PGA yang terus bersemangat dalam melaksanakan tugas walaupun berhadapan dengan serangan penyeludup.

"Serangan itu tidak melunturkan semangat pegawai dan anggota PGA yang bertugas di kawasan sempadan," katanya.

Media semalam, melaporkan seorang anggota PGA cedera ringan selepas terkena tembakan ketika menjalankan rondaan bersama seorang anggota lain di sempadan Malaysia-Thailand dekat Bukit Kayu Hitam, Kedah dalam kejadian pada kira-kira 6.15 petang itu.

Ekoran itu, Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Seri Abd Rahim Jaafar berkata PGA yang ditugaskan mengawal sempadan Malaysia -Thailand akan menukar strategi dan sistem rondaan di kawasan terbabit untuk mengekang sebarang kegiatan penyeludupan.

Perubahan strategi itu perlu kerana sejak kebelakangan ini, sering berlaku kejadian tembakan sehingga mencederakan anggota pasukan berkenaan.

Selain itu, semalam, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Pasukan Petugas Kebangsaan (NTF) yang melaksanakan Op Benteng mempertimbangkan untuk menambah bilangan anggota di kawasan sempadan Malaysia-Thailand dengan melibatkan pelbagai agensi.

Senada dengan perkara itu, Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jen Tan Sri Affendi Buang berkata ATM sentiasa berusaha memperkasa dan memperkemaskan kawalan keselamatan persempadanan melalui kekerapan rondaan selain penggunaan aset seperti dron bagi mengesan sebarang pergerakan di sempadan negara.

Dalam kejadian pertama pada 3.10 pagi Selasa, anggota PGA Sarjan Baharuddin Ramli, 54, maut, manakala Sarjan Norihan a/l Tari, 39, parah dalam kejadian berbalas tembakan dengan penyeludup di Pos TS9 berdekatan Padang Besar, Perlis.

-- BERNAMA

Post a Comment

0 Comments