Tiga Warga Thai Ditahan Terbabit Kejadian Berbalas Tembakan Di Sempadan Malaysia-Thailand


Pihak berkuasa Thailand menahan tiga rakyatnya dipercayai terlibat dalam kejadian berbalas tembakan di sempadan Malaysia-Thailand, di Perlis, mengorbankan seorang anggota polis Malaysia hari ini.

Komander Divisyen ke-5 Infantri Thailand, Mejar Jeneral Santi Sakuntanak berkata ketiga-tiga suspek, seorang dalam keadaan kritikal manakala dua lagi mengalami kecederaan, kini ditahan untuk siasatan lanjut.

“Kami akan memudahkan pihak berkuasa Malaysia dalam siasatan ini,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

Bagaimanapun, Santi tidak mendedahkan di mana suspek berkenaan ditahan.

Abdul Hamid meninjau lokasi kejadian bersama Surina dan Huzir pagi tadi. -Gambar/ Astro AWANI

Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) terkorban manakala seorang lagi cedera parah dalam kejadian berbalas tembakan itu antara anggota PGA dengan dua kumpulan penyeludup di sempadan Malaysia-Thailand di Perlis hari ini.

Koperal Baharuddin Ramli meninggal dunia di tempat kejadian manakala Koperal Norihan a/l Tari yang mengalami kecederaan parah dirawat di Hospital Tuanku Fauziah di Kangar.

Siasatan awal mendapati kedua-dua anggota PGA itu yang terlibat dalam tugas risikan di lokasi berkenaan apabila mereka bertembung dengan dua kumpulan penyeludup terdiri daripada rakyat tempatan dan warga asing.

Santi berkata Komander Wilayah 4 telah menghantar surat kepada pejabat Penyelarasan Sempadan Thailand-Malaysia untuk mengucapkan takziah kepada keluarga anggota PGA yang terkorban dan anggota yang mengalami kecederaan dalam insiden itu.

- Bernama

Post a Comment

0 Comments