Aksem Perlis Patahkan Cubaan Seludup 10,540 Peket Minyak Masak Bersubsidi


PADANG BESAR - Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (Aksem) Perlis mematahkan cubaan menyeludup keluar 10,540 peket minyak masak bersubsidi ke negara jiran  dianggar bernilai RM26,350.50.

Komander Aksem Perlis, DSP Rodzi Abu Hassan berkata pihaknya menahan lima buah kenderaan pikap dipandu oleh warga Thailand bergerak secara konvoi berhampiran sempadan Malaysia-Thailand di Padang Besar kira-kira jam 11.30 pagi tadi.

"Rampasan itu melibatkan sebanyak 10,540 paket minyak masak yang diisi dalam 620 kotak.

"Turut dirampas beberapa barangan lain seperti tepung, minuman berkarbonat, kopi, serbuk teh, mi segera dan serbuk kunyit yang diletakkan di atas kotak minyak masak bagi mengaburi mata pihak berkuasa," katanya pada pemberita ketika ditemui di Kompleks Aksem Padang Besar di sini hari ini.

Rodzi berkata minyak masak bersubsidi tersebut dipercayai dibeli secara runcit di negara ini sebelum dijenamakan semula dan dijual pada harga dua kali ganda di negara jiran.

Katanya kesemua lima buah  kenderaan tersebut disita dan pemandu warga Thailand turut ditahan.

Beliau berkata kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 22 Akta Kawalan Bekalan 1961, jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda RM1 juta, atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

-- BERNAMA

Post a Comment

0 Comments