Taliban gantvng m4yat pencvlik sebagai am4ran di Afghanistan


KABUL: Pihak berkuasa Taliban men3mbak matl empat individu disy4ki pencvlik dan menggantvng m4yat penj3nayah itu di dataran awam di bandar Herat, Afghanistan.

Tindakan mengerlkan itu berlaku sehari selepas seorang pegawai Taliban memberi amaran hukuman ekstr3m seperti hukuman matl dan pemot0ngan angg0ta badan akan dilaksanakan semula.

Seorang pegawai tempatan berkata, semua lelaki berkenaan terbvnuh dalam pert3mpuran senj4ta selepas ditudvh men4ngkap seorang ahli perniagaan dan anak lelakinya untuk dijadikan tebvsan.

Penduduk tempatan memaklumkan, satu m4yat digantvng dari sebuah kren di pusat bandar dan pengumuman mengenainya dibuat menggunakan pembesar suara.

Seorang pekedai tempatan, Wazir Ahmad, berkata empat m4yat dibawa ke dataran itu, dengan satu dig4ntung di situ dan tiga lagi dibawa ke dataran lain untuk dipamerkan.

Timbalan Gabenor Herat, Maulwai Shair, berkata tindakan mempamerkan m4yat itu dilakukan bagi mencegah berlakunya lagi kejadian pencvlikan.

Katanya, semua lelaki berkenaan dibvnuh dalam pertempuran bers3njata selepas Taliban mengetahui mereka mencvlik ahli perniagaan itu dan anak lelakinya, yang mana kedua-duanya sudah dibebaskan.

Imej yang dikongsikan di media sosial menunjukkan may4t berlvmuran d4rah di belakang sebuah trak pikap, dengan sebuah kren mengangkat salah satu m4yat ke atas.

Satu lagi video menunjukkan seorang lelaki dig4ntung dari sebuah kren dengan satu tanda di dadanya yang tertera ‘Pencvlik akan dihukum seperti ini’.

Sejak mengambil alih kuasa di Afghanistan pada 15 Ogos lalu, Taliban menjanjikan pelaksanaan peraturan yang lebih ‘ringan’ berbanding pemerintahan mereka sebelum ini.

Bagaimanapun, terdapat banyak laporan pencabvlan hak asasl yang dibuat di seluruh negara.

Khamis lalu, bekas ketua polis agama Taliban, Mullah Nooruddin Turabi, yang kini bertanggungjawab terhadap penjara, berkata hukuman ekstr3m seperti hukuman matl dan pemot0ngan angg0ta akan dilaksanakan semula di Afghanistan.

Dalam temu bual dengan agensi berita AP, beliau berkata hukuman seumpamanya dilaksanakan atas ‘keperluan keselamatan’.

“Bagaimanapun, ia tidak akan dilakukan di khalayak ramai seperti mana ketika pemerintahan Taliban sebelum ini sekitar 1990-an.

“Ramai yang mengkrltik hukuman yang Taliban laksanakan di stadium tetapi kami tidak pernah bercakap mengenai hukuman atau undang-undang yang mereka kuatkuasakan,” katanya.

Ketika era pentadbiran lima tahun Taliban sebelum ini, hukuman matl kerap dilaksanakan di khalayak ramai di stadium sukan Kabul atau perkarangan luas masjid Eid Gah.

sumber- AGENSI

Post a Comment

0 Comments