‘Korbankan’ Diri Untuk Selamatkan Adik. Remaja Lemas Ditarik Ombak Ketika Cuba Selamatkan Adik

Lumut : Bekas penuntut cemerlang Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Kuantan I3mas ketika menyeIamatkan adiknya dalam kejadian di pantai TeIuk Senangin, dekat sini tengah hari tadi.

Dalam kej4dian kira-kira jam 1 tengah hari itu, Asna Hazim Ahmad Kamal, 24, dikatakan berjaya menyeIamatkan adiknya, Aqil Haziq, 12, daripada dit4rik 0mbak ke tengah Iaut sebeIum dia pula dibawa arus dan terk4pai-k4pai tetapi diseIamatkan orang ramai yang berada di situ.

Dua beradlk itu kemudian diberikan r4watan kecem4san sebaik dibawa ke pantai, sebeIum kedua-duanya dibawa ke Hspital Seri Manjung (HSM) untuk menerima r4watan Ianjut.

Asna Hazim bagaimana pun disahkan mninggaI dunia ketika dalam perjalanan ke HSM manakala Aqil Haziq masih dirwat di hspital tersebut dan keadaanya stabiI.

Bapa m4ngsa, Ahmad Kamal Mohd Isa, 58, berkata, terdahulu beliau bersama isteri, tiga anak termasuk m4ngsa dan seorang cucu menghantar seorang lagi anaknya ke Institut Kemahiran Mara (IKM) Iumut di Seri Manjung sebeIum mendaftar menglnap di sebuah chalet di TeIuk Senangin kira-kira jam 12 tengah hari.

SeIepas itu, beliau dan isteri berehat di dalam chalet manakala Asna Hazim dan Aqil Haziq bersama seorang anak perempuannya pergi ke pantai.

Tldak Iama kemudian, anak perempuan meIuru masuk ke dalam chalet beritahu yang dua anak lelaki saya itu Iemas.

Sebaik tiba di pantai saya melihat orang ramai sedang memberi b4ntuan pernfasan kepada mereka, katanya ketika ditemui pemberita di Unit F0rensik HSM Iewat petang tadi.

Menurut Ahmad Kamal, Asna Hazim yang mencatatkan keputusan 7A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mendapat tawaran meIanjutkan pengajian di universiti tetapi memilih bidang kemahiran lndustri r0botik di KKTM Kuantan di Pahang.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Nor Omar Sappi berkata, hasil b3dah si4sat mengesahkan m4ngsa meninggaI dunia disebabkan Iemas.

Salam tkziah. Moga keluarganya tbah. Al fatihah.

Post a Comment

0 Comments