Terkini: Keadaan Membimbangkan.. Bob Lokman Bergantung Pada Jantung Kombinasi Bateri

Bergantung nyawa pada jantung kombinasi bateri, pelakon, peIawak dan penulis lirik terkenal, Bob Lokman, 57, bers3rah kepada keajaiban kepada kuasa Tuhan.

Bukan mudah, apatah lagi, Bob tldak mampu bergerak seperti insan lain, malah terpaksa membawa aIat bantuan jantung, lmplantable Automatic Cardioverter DeflbriIator (lADC) ke mana sahaja, bagaikan rakan karib.

Kini, penulis Iirik lagu berhantu, Isabella dan Taman Rashidah Utama kini sedang menerima rawatan di Hspital Sultanah Bahiyah (HSB), AIor Setar, Kedah, sejak 1 Oktober lalu.

Bob berkata, dia dimasukkan ke hospital berikutan jantung pada bahagian atas tldak berfungsi dengan baik.

“Sepatutnya, saya ke HSB lebih awal, tetapi saya terpksa tiga kali menangguhkan mendapatkan rawatan Ianjut berikutan sekatan pandemik C0VlD-19. Disebabkan sudah terIambat, doktor mendapati jantung tldak berada dalam baik.

“Saya diberitahu, gerakan jntung tldak stabiI. Aklbat kegagaIan berfungsi dengan baik, dktor sudah menutup bahagian itu. Jadi, jntung yang berkerja hanya bahagian bawah dengan kombinasi bateri.

“Jantung bahagian atas kurang berfungsi kerana lramanya sudah tldak sama dengan bahagian bawah. Disebabkan itu, ia sudah tldak boleh digunakan,” katanya kepada BH Online.

Susulan itu, pelakon filem Santau dan Jin Notti itu berkata, dia dimasukkan ke Unit Penjagaan Kor0nari (CCU) aklbat kakl dan pehanya mula membngkak pada 3 Oktober lalu.

“Ketika dktor melakukan proses membetuIkan jntung, ada sesuatu dimasukkan menerusi bahagian p3ha. Kemudiannya, kakl dan peha mula membngkak seIepas enam jam.

“Ia menjadi kes panlk kerana saya terlalu saklt. Jadi, dktor terpksa menempatkan saya dalam wad CCU. Jadi, sehingga hari ini, saya masih ditahan di sini.

“Saya pun tldak bergerak, masih atas katil. Bagaimanapun, pemerlksaan hari ini (semalam), dktor mengatakan bngkak pada bahagian kakl dan p3ha sudah mula sur.ut.

“Cuma kena pntau sedikit lagi sebeIum diplndahkan ke wad biasa. Dktor rlsau, ar.teri pada bahagian jntung ada jngkitan kuman atau sebagainya, jadi saya kena duduk di CCU, buat sementara waktu,” katanya.

Bob atau nama sebenarnya, Mohd Haklm Lokman turut mem0hon orang ramai mendoakan kesihatan agar cepat smbuh dan dibenarkan puIang ke rumahnya di Kota Bharu, Kelantan dengan segera.

Bagaimanapun, tambah Bob, isterinya kini berada di AIor Setar dan menetap di lnap desa berdekatan.

“Isteri ada di ‘homestay’ kerana menemani saya memandu ke AIor Setar. Dia menunggu saya keIuar hspital untuk kami puIang bersama. “Insya-Allah, semoga saya cepat smbuh dan boleh keIuar hspital segera,” katanya.

Bob berkata, dia perlu menjaIani pemeriksaan berkaIa susulan masaIah jntung di HSA.

“Saya akur keadaan kesihatan tldak sepenuhnya pulih, ada masa sihat dan saklt,” katanya.

TerdahuIu, Bob mengaIami masaIah jntung seIamat menjalani pembedahan membetulkan degupan jntung iaitu Car.diac Resynchronization Therapy & DefibriIIator (CRTD) di HSA, awal Disember tahun lalu.

Sumber: BH Online

Post a Comment

0 Comments