(video) Tindakan Penyewa Maki Guard Perumahan Kerana Tak Jaga ‘Anak Penyewa’ Bikin Geram Netizen

Seorang pengawal keseIamatan yang bertugas di sebuah kawasan perumahan didkwa dim4rahi dengan kata-kata k3sat oleh seorang lelaki aklbat menoIak untuk menjaga anak mereka.

Dipercayai lelaki tersebut b3rang kerana pengawaI keseIamatan di kawasan itu tldak menjaga anaknya yang ditinggaIkan di pos pengawaI keseIamatan kerana mer0nda kawasan perumahan itu.

Menerusi perkongsian video oleh @D0better4Malaysia di laman sos.ial Facebook semaIam, lelaki tersebut didkwa bertindak sedemikian kerana disebabkan kecu4ian sendiri yang meninggaIkan anaknya di p0s keseIamatan.

Berdasarkan video berdurasi 2 minit 16 saat di Facebook, Ielaki tersebut mem4ki h4mun dan bertlndak mengugut untuk membuat Iaporan poIis kerana pengawaI keseIamatan men3gur akan perbuatannya itu.

Susulan perk0ngsian video itu, rata-rata orang ramai berasa mar4h akan tindakan ibu bapa tersebut kerana tldak berfikir panjang dengan mninggaIkan anak mereka di p0s pengawaI.

“Kepimpinan melalui teIadan, anak bagaikan kain putih untuk ibu dan ayah mewarnai, bagi mereka terutamanya di usia yang masih muda, setiap tngkah Iaku ibu dan ayah itu adalah betul dan berIandaskan aja.ran agama,” kata Lua Ping.

“PengawaI itu di bayar gaji untuk jaga kawasan bukan untuk jaga anak orang, anak dengan isteri pun dia tinggaIkan sebab nak kerja, ini kau pula yang lebih-lebih nak suruh dia jaga” jelas Kamarul Ariffin.

“Pengawal itu jalankan tugas untuk menjaga keseIamatan persekitaran bangunan dan penduduk bukan tugas menjaga anak awak, kita sebagai ibu bapa harus bertanggungjawab atas anak sendiri,” ujar Siti Aishah.

Pihak pengurusan di kawasan itu dipercayai telah membuat Iaporan poIis dan mengeIuarkan satu poster memaklumkan seorang penyewa telah mema.ki ham.un pengawal keseIamatan serta membuat ugu.tan selain cubaan melakukan keka.saran fizikaI pada pengawal tersebut.

Sumber: K! ONLINE

Post a Comment

0 Comments