Polis temui bukti baru, lima rakan Tangmo berdepan kemungkinan didakwa


Kesemua lima orang yang berada di dalam bot laju bersama pelakon TV terkenal Nida "Tangmo" Patcharaveerapong saat dia terjatuh ke dalam laut sehingga meninggal dunia pada malam Khamis lalu berkemungkinan akan berhadapan dengan pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian dan juga kerana memberikan kenyataan palsu kepada polis, menurut sumber terkini polis.

Lima rakannya ialah: Idsarin "Gatick" Juthasuksawat, pengurus Tangmo; Wisapat "Sand" Manomairat; Nitas "Job" Kiratisoothisathorn; Tanupat "Por" Lerttaweewit, pemilik bot; dan juga Phaiboon "Robert" Trikanjananun.

Tanupat dan Phaiboon sebelum ini telah pun didakwa kerana mengendalikan kapal tanpa lesen dan kecuaian yang membawa kepada kematian.

Bukti baharu dilaporkan muncul apabila 'Technology Crime Suppression Division' (TCSD) mengesan telefon Tanupat dan mendapati beliau telah mengaku kepada salah seorang daripada beberapa orang yang beliau hubungi melalui telefon bahawa Encik Phaiboon sedang memandu bot laju tersebut ketika Nida terjatuh, menurut sumber di Wilayah Polis Wilayah 1 yang berkata pada hari Rabu.

Disebabkan kekurangan pengalaman dalam mengendalikan bot, Phaiboon dilaporkan hilang kawalan ke atas bot, yang akhirnya mendorong Nida yang ketika itu berada di belakang bot untuk berpaut kepada Wisapat kerana bimbang dia akan terjatuh ke dalam sungai, kata sumber itu lagi. Takut dia juga akan diseret dan terjatuh ke dalam sungai, Cik Wisapat mendakwa dia telah mengoyangkan kakinya hingga menyebabkan Nida terjatuh ke laut, mengakibatkan paha kanan Nida terkena bilah kipas bot, kata sumber. 

Polis akan memanggil kelima-limanya untuk menghadapi pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian dan memberikan kenyataan palsu kepada penyiasat, kata sumber itu. 

Menurut satu lagi sumber yang merupakan anggota pasukan Polis Wilayah 1 yang menyiasat kes Nida, berkata Nitas telah memberikan kenyataan yang bercanggah tentang cara bot itu dikendalikan pada malam kejadian. 

Dia merupakan satu-satunya saksi yang memberitahu penyiasat bahawa bot itu tersentak secara tiba-tiba, menyebabkan Nida terjatuh ke dalam sungai, kata sumber. 

Manakala Phaiboon pula adalah satu-satunya saksi yang gagal menghadiri lakonan semula polis mengenai kejadian yang berlaku pada malam Khamis, menggunakan bot laju model yang sama. Dia mendakwa dia telah mengalami tekanan darah tinggi, kata sumber itu lagi. 

Dalam lakonan semula yang lain, polis telah merancang untuk menaiki bot yang sama di sungai untuk mensimulasikan perjalanan dengan cara yang sama seperti yang berlaku pada malam itu, berdasarkan rekod GPS yang mereka ambil dari bot itu, kata Pol Lt Jen Jirapat Phumjit, ketua Wilayah Polis Wilayah 1. 

Bot itu akan berjalan pada kelajuan yang sama dan di laluan yang sama seperti malam itu, dan penyiasat akan menguji dakwaan oleh mereka yang berada di atas kapal bahawa mereka tidak mendengar apa-apa bunyi apabila Nida jatuh ke laut, katanya. 

Lebih banyak ujian DNA daripada sampel yang dikumpul di atas bot itu akan diserahkan kepada penyiasat tidak lama lagi dan lebih ramai saksi akan disoal siasat selain 12 yang sudah pun disoal siasat, katanya. 

Telefon bimbit kesemua enam orang di atas bot itu telah dihantar ke TCSD untuk mencari lebih banyak petunjuk, kata sumber kedua. 

Dalam perkembangan lain, terbaharu, aktres Anna TV Pool mendedahkan Tangmo Nida baru sahaja mengambil insurans perlindungan kematiannya 10 bulan lalu.

Anna mendakwa, Tangmo menamakan anak angkatnya, Easter sebagai penerima faedah. Easter merupakan anak kepada pengurusnya Kratik yang tinggal di rumah Tangmo.

Perlindungan insurans kemalangan itu bernilai 1 juta Bath iaitu kira-kira RM130,000.
@malaysianupdatenews Reply to @justfarahhh._ Polis temui petunjuk baharu.. #beritaditiktok #NewsAtTikTok #TrendingNewsMalaysia #malaysianupdate #thailand #tangmonida ♬ Sayang Sampai Mati - Repvblik
Sumber: Bangkok Post & TNews

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video DI SINI

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Post a Comment

0 Comments